Hechte Relaties

Relatietherapie klinkt erg aromantisch voor velen. We denken al snel aan beschamende en ongemakkelijke gesprekken over onderwerpen die we liever vermijden. Vaak zitten we niet te wachten om ons hele hebben en houden op tafel te leggen in het bijzijn van onze partner en een wild vreemde. Helaas zorgt dit voor een grote drempel om in relatietherapie te gaan en wachten veel stellen totdat het nog moeilijker wordt om samen eruit te komen. Relatietherapie wordt snel als laatste redmiddel ingezet.

Wanneer heeft relatietherapie geen zin?

Natuurlijk loop ik hierboven op de feiten vooruit, want iedere situatie is anders. Het kan best zijn dat in jouw situatie relatietherapie wel degelijk zin heeft. Een situatie waarin relatietherapie niks zal uithalen, is bijvoorbeeld wanneer beide partners erachter staan om uit elkaar te gaan.

Het enige wat kans biedt bij deze koppels, zijn communicatiestrategieën, die aan te leren zijn met behulp van een coach, therapeut of counselor. Vaak doen deze partners dat wanneer zij samen een kind hebben. Ze willen dan niet verder met elkaar, maar wel begrijpen wel wat er in hun relatie gebeurd is, zodat ze vredig voor hun kind kunnen zorgen.

In de situatie dat één van de twee partners er definitief zeker van is dat de relatie over is, dan heeft relatietherapie ook geen nut, omdat beide partners dan een ander doel voor ogen hebben. Relatietherapie heeft alleen een kans van slagen, wanneer beide partners weer samen willen komen.

Hechte relaties komen niet vanzelf. Het hebben van een relatie kun je vergelijken met een full time baan waar je altijd keihard voor moet werken. Relatietherapie kan je daar absoluut bij helpen.