Laurierkers

Veel typen laurierkers hebben een zwaar, wat groter blad. Denk bijvoorbeeld aan de laurierkers ‘Rotundifolia’ en de laurier ‘Novita’. Dit grote blad biedt vele voordelen: na de aanplant van deze soorten laurierkers geniet u relatief snel van het zichtdichte karakter van de haag. Daarnaast dempen de grote bladeren ook nog het nodige geluid, bijvoorbeeld verkeerslawaai.

Ondervindt u veel hinder van een nabijgelegen (snel)weg? Dan is het een goed idee om voor een wat hogere laurierhaag als tuinafscheiding te kiezen. Natuurlijk zal dit niet elke geluidshinder wegnemen, maar u zult zeker minder last van verkeerslawaai hebben.

Voordelen van een laurierhaag

Niet voor niets wordt er vaak gekozen voor een haag van laurier. De voordelen van een laurierhaag zijn divers.

Zo is de laurierhaag groenblijvend. Dat wil zeggen dat de bladeren in de winter niet afvallen, waardoor de haag ook in de winter mooi groen en dicht blijft. Zo heb je het hele jaar door een groene afscheiding die zorgt voor privacy en daarnaast ook nog eens de wind breekt.

Ook is een laurierhaag sterk. Hij is volledig winterhard en bestand tegen temperaturen van -15 à -20 °C. Er zijn in de winter dus geen extra maatregelen nodig om de haag te laten overwinteren.

Een ander voordeel is dat een laurierhaag goed bestand is tegen snoeien. Ook een keer flink terug snoeien wordt verdragen. Doordat veel soorten laurier snel groeien, afhankelijk van de soort 10 tot 60 cm per jaar, is een regelmatige snoeibeurt wel noodzakelijk.

Verder is de laurierhaag niet kritisch wat betreft grondsoort of standplaats. Hij groeit op elke normale tuingrond en kan zowel in de zon als in de schaduw of halfschaduw staan.