Gewoonborstvoeding.nl

Wist je dat borstvoeding je eigen gezondheid en welzijn op talrijke manieren ten goede komt? En borstvoeding levert voor moeders al vanaf de allereerste voeding veel voordelen op.

Zodra je huid-op-huidcontact met je pasgeboren baby hebt, ervaart je lichaam een snelle toename van oxytocine.1 Deze stof wordt ook wel het ‘liefdeshormoon’ of ‘knuffelstofje’ genoemd en komt ook vrij telkens wanneer je baby tijdens het voeden aan je tepel zuigt.

Als je pasgeboren baby in een vroeg stadium en vaak wordt aangelegd, helpt dat om je baarmoeder te laten samentrekken en het stimuleert de ‘derde fase’ van de geboorte, het baren van de placenta. Het kan je dan beschermen tegen te veel bloedverlies.

Meer over borstvoeding over Gewoonborstvoeding.nl

“Bij een moeder die borstvoeding geeft, krimpt de baarmoeder sneller dan bij een moeder die dat niet doet”, legt professor Peter Hartmann uit, wereldwijd erkend expert in de wetenschap van borstvoeding, en verbonden aan de University of Western Australia. “Als vrouwen in vroeger tijden bloedingen hadden, legden artsen de baby zo snel mogelijk op de borst om deze samentrekking te bevorderen.”

De eerste dagen nadat je baby is geboren, helpt de oxytocine die tijdens de borstvoeding in je lichaam wordt aangemaakt om verder bloedverlies te voorkomen, zodat je een kleinere kans hebt om door een ijzertekort veroorzaakte anemie te krijgen.3

Lees meer over Gewoonborstvoeding.nl

Oxytocine heeft ook een antidepressie-effect. Volgens één onderzoek hadden moeders met hogere concentraties van het hormoon minder last van angst en depressiesymptomen.4 Oxytocine helpt, zolang je borstvoeding geeft, om je kalm te voelen, stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen en zelfs je pijngrens te verhogen.5

Hoe langer je doorgaat met borstvoeding geven, hoe meer gezondheidsvoordelen het je oplevert. “Er zijn zo veel voordelen voor moeders”, zegt professor Hartmann. “Borstvoeding verlaagt je levenslange risico van hartaandoeningen en diabetes type 2.6,7 Iedere extra maand dat je borstvoeding geeft, verlaagt ook je risico op een aantal soorten kanker, waaronder borst-, eierstok- en baarmoederkanker.

Lees meer over borstvoeding op Gewoonborstvoeding.nl.