Zwanger van week tot week

Zwanger van week tot week? We horen van veel vrouwen die zwanger zijn dat ze van week tot week leven. In het begin van de zwangerschap is alles nog heel erg spannend. Je kan niet wachten tot de eerste echo, maar ook bij de tweede echo sta je natuurlijk te popelen.

De ontwikkeling van je baby gaat zo ontzettend snel, elke week van je zwangerschap groeit je baby. Ook kun je je per week heel anders voelen. Soms bruis je van de energie en is niets je teveel, de week erna zou je het liefst niet van de bank willen afkomen.

Het is heel leuk om te lezen hoe je baby elke week groeit en wat je in die week van de zwangerschap kunt verwachten. Daarom hebben we veel tijd besteed aan het uitzoeken van welke ontwikkelingen in welke week plaatsvinden. Zo volgen we je van het moment dat je net zwanger bent tot aan de bevalling toe!

Zwanger van week tot week; 2 Weken zwanger

Nog steeds ben je niet zwanger, maar je begint nu wel vruchtbaar te worden. Aan het eind van deze week, meestal tussen de tiende en veertiende dag, komt er een eicel vrij uit de eierstok. Sommige vrouwen kunnen hun eisprong zelfs voelen in hun onderbuik. Dit buikpijngevoel wordt ook wel middenpijn genoemd.

De bevruchting van de eicel

De eicel gaat op weg door de circa 12 cm lange eileider naar de baarmoeder. Deze reis duurt meestal 6 of 7 dagen. De beste plaats voor een bevruchting is de eileider. Het is natuurlijk ook een beetje een kwestie van geluk en timing. De eicel blijft circa 12 uur geschikt voor bevruchting en de (vaak miljoenen) zaadcellen blijven circa 4 tot 5 dagen in leven. Zodra de eicel bevrucht is door een zaadcel wordt de wand van de eicel ondoordringbaar voor andere zaadcellen.

Zwanger van week tot week; Wat kun je met een ovulatietest

Ongeveer 24-36 uur voor de eisprong stijgt het niveau van het luteïniserend hormoon (LH) in het lichaam. Dit hormoon bereidt het baarmoederslijmvlies voor, mocht een eicelbevrucht worden en zich in de baarmoeder nestelen. Ook brengt LH processen op gang waardoor er een eisprong (ovulatie)ontstaat. Dit hormoon zorgt dus voor de eisprong (ovulatie). De ovulatietest is gebaseerd op dit hormoon, je kunt namelijk in de urine bepalen of dit hormoon aanwezig is.

Lees meer op de website van Mamalove.nl